Nakarmienie organizmu

Prawidłowe i jakościowe odżywianie niewątpliwie jest niezbędne do utrzymania zdrowia w odpowiednim stanie. Stwarza to warunki do optymalnego rozwoju fizycznego i psychicznego, zapewnia wysoką wydolność, stanowi ważny czynnik odporności na niekorzystne czynniki. - wzmocnienie odporności

Niestety, szybkie tempo współczesnego życia i postęp naukowo techniczny, zasadniczo zmieniły i sam sposób odżywiania i jakość naszego pożywienia. Jemy dużo, sądząc, że w ten sposób możemy zapewnić naszym komórkom pełne odżywienie. Specjaliści przekonują, że dziś wiele produktów żywnościowych zawiera tzw. «puste» kalorie. Chcemy, aby nasz organizm pracował intensywniej, lepiej, dłużej... i to przy «pustych» kaloriach!?

Obecny stan produktów żywnościowych przedstawia sobą obraz zagrożenia. Produkty, które spożywamy, są uprawiane na wyjałowionych glebach, obrabianych chemikaliami, i odznaczają się niską wartością odżywczą przy jednocześnie wysokiej kaloryczności. Zawartość kalorii (tłuszczów, soli i węglowodanów) jest w nich bardzo wysoka: frytki, chipsy, hamburgery - do 570 kcal w jednej porcji (30 g tłuszczów trans), różnego rodzaju słodycze - ponad 150 kcal, a ponadto, zawartość dodatków i sztucznych barwników. Wynikiem spożywania takiego «martwego» pożywienia są: otyłość, rozwój miażdżycy tętnic i chorób serca, duszność, zmniejszenie odporności na infekcje, osłabienie, niska witalność.

Między innymi dlatego obserwuje się ostatnio wzrost popularności biologicznie aktywnych dodatków do żywności, Bardzo szybko wchodzą one w nasze życie i przynoszą znaczące korzyści, wypełniając luki w diecie i istotnie wpływając na jakość życia. 

 

Coral Club International